Početna Blog Troškovi povrede podataka stalno rastu, a vjerojatno ih plaćaju potrošači

Troškovi povrede podataka stalno rastu, a vjerojatno ih plaćaju potrošači

Svi članci
07.10.2022.

Prosječan trošak zbog povrede podataka porastao je na rekordnih 4,4 milijuna dolara ove godine, prema nedavno objavljenom IBM Security izvješću. To je povećanje od 2,6% u odnosu na prošlu godinu i skok od 13% od 2020.

Više od polovice ispitanih organizacija priznalo je da su te troškove prenijeli na svoje klijente u obliku viših cijena za svoje proizvode i usluge, rekao je IBM.

Godišnje izvješće temelji se na analizi kršenja podataka s kojima se susrelo 550 organizacija diljem svijeta između ožujka 2021. i ožujka 2022. Istraživanje, koje je sponzorirao i analizirao IBM, proveo je Institut Ponemon.

Procjene troškova temelje se na trenutnim i dugoročnim troškovima. Dok se neki troškovi poput plaćanja otkupnine i oni koji se odnose na istraživanje i obuzdavanje kršenja obično odmah obračunavaju, drugi poput regulatornih kazni i izgubljene prodaje mogu se pojaviti godinama kasnije. U prosjeku, ispitanici su rekli da su akumulirali nešto manje od polovice troškova povezanih s određenim kršenjem više od godinu dana nakon što se dogodilo.

Primjerice, T-Mobile je rekao da će platiti 500 milijuna dolara za nagodbu zbog kolektivne tužbe koju su podnijeli korisnici temeljem povrede podataka otkrivene prije gotovo godinu dana koja je otkrila osobne podatke procijenjenih 76,6 milijuna ljudi.

T-Mobile će platiti 350 milijuna dolara za namirenje potraživanja korisnika i dodatnih 150 milijuna dolara za unapređenje zaštite podataka. Povreda, otkrivena u kolovozu, razotkrila je informacije kao što su imena klijenata, brojevi socijalnog osiguranja, telefonski brojevi, adrese i datumi rođenja.

Mnoga od najskupljih kršenja analiziranih u IBM-ovoj studiji uključivala su kritičnu infrastrukturu unutar financijskih usluga, industrije, tehnologije, energije, transporta, komunikacija, zdravstva, obrazovanja i javnog sektora.

Zdravstvena skrb, koja se smatra kritičnom infrastrukturom, imala je najveći prosječni trošak po kršenju od 10,1 milijun dolara, u odnosu na 9,2 milijuna dolara 2021. godine.

Kritična infrastruktura posljednjih je godina postala sve primamljivija meta i za napadače iz nacionalnih država i za skupine kibernetičkog kriminala. Prošle su godine napadi ransomwarea protiv Colonial Pipelinea i prerađivača mesa JBS USA zatvorili obje tvrtke na nekoliko dana, iako su obje platile protuvrijednost milijuna dolara otkupnine kako bi im se otključali podaci. Zaustave su izazvale paničnu kupnju među potrošačima, uzrokujući skok cijena benzina i mesa u dijelovima SAD-a.

Službenici za kibernetičku sigurnost i vladini dužnosnici također upozoravaju da bi se rizik od kibernetičkih napada na kritičnu infrastrukturu u SAD-u i drugim zemljama koje podupiru Ukrajinu mogao povećati ako se ruski rat nastavi.

Jedanaest posto povreda podataka analiziranih u ovogodišnjoj studiji proizašlo je iz napada ransomwarea, što je porast u odnosu na 7,8% u 2021. Gotovo petina povreda bila je rezultat ukradenih ili kompromitiranih vjerodajnica. Drugih 16% potječe iz phishing napada.

Rezultati pokazuju da neusklađenost definitivno nije jeftina.

Imate pitanja? Kontaktirajte nas!
Odgovaramo u najbržem mogućem roku.

Newsletter
Prijavi se i ostvari eksluzivan pristup novostima iz svijeta GDPR-a.