Početna Blog Teško je odbiti pojesti sve kolačiće?- Reject all!

Teško je odbiti pojesti sve kolačiće?- Reject all!

Svi članci
29.03.2024.

U praksi se uvijek vodi polemika oko toga mora li skočni prozor imati opciju u kojoj će ispitanik moći jednim klikom odbiti sve kolačiće. Nadzorna tijela u velikom broju slučajeva bavila su se temama kolačića a i mi smo puno pisali o tome te održali edukaciju na tu temu. (Nova kazna zbog nepravilno postavljenog skočnog prozora, Kazna za profiliranje klijenata i web posjetitelja bez njihovog pristanka)

Koji je onda odgovor na pitanje- mora li postojati opcija „Odbij sve kolačiće“?

Belgijsko nadzorno tijelo reklo je – NE.

U jednom postupku pred belgijskim nadzornim tijelom vezano uz skčni prozor donesen je stav da nije nužno da skočni prozor ima opciju u kojoj se striktno i točno navodi ˝Odbij sve˝.

Što se dogodilo?

Ispitanik kojeg zastupa noyb požalio se da web mjesto nije pružilo opciju "odbij" u prvom stupnju skočnog prozora. Dana 9. kolovoza 2022. ispitanik je podnio žalbu belgijskom DPA-u.

Dana 24. kolovoza 2022., DPA (nadzorno tijelo) je utvrdio da skočni prozor kolačića ne uključuje "odbaci sve", ali zahtijeva od ispitanika da odabere između prihvaćanja svih kolačića i potvrde zadanog odabira. DPA je također otkrio da nijedna od kategorija kolačića koji nisu nužni nije označena prema zadanim postavkama. Klikom na gumb "Potvrdi moje odabire" značilo je da kolačići nisu postavljeni, na isti način kao gumb koji omogućuje odbijanje kolačića.

DPA je također primijetio da se na skočni prozor može kliknuti/ vratiti ispitanik u bilo kojem trenutku tijekom posjeta pomoću ikone u donjem lijevom kutu web stranice kako bi se promijenile postavke kolačića.

Zaključno navedenom, Belgijsko nadzorno tijelo je odbacilo pritužbu u vezi s nedostatkom odabira  "Odbaci sve" u prvom stupnju skočnog prozora te navelo kako je gumb/ opcija  "Potvrdi moje odabire" bio dovoljan osobito ako se uzme u obzir da je takav odabir opcije značio da kolačići koji nisu nužni nisu postavljeni prije davanja privole odnosno da nijedna od kategorija kolačića osim nužnih nije bila označena prema zadanim postavkama.

Što kada tijekom nadzora otklonite moguću povredu GDPR-a?

DPA je smatrao da jedina povreda navedena u pritužbi više nije bila osnovana nakon 24. kolovoza 2022., vjerojatno zbog mjera koje je voditelj obrade poduzeo nakon posjeta ispitanika web mjestu u vezi s gumbom "Potvrdi moje odabire". Doista, od tog datuma klik na ovaj gumb značio je da na uređaj nisu postavljeni kolačići, osim nužnih. DPA je stoga odlučio odbaciti pritužbu s obzirom da je predmet pritužbe nestao prije nego što je pritužba proslijeđena nadzornom tijelu.

Osim toga, DPA je također utvrdio da je od datuma pritužbe voditelj obrade također dodao gumb "Odbaci sve".

Ipak, najvažniji je…. u ovoj odluci stav DPA-a da je gumb "Potvrdi moje izbore" ekvivalentan gumbu "Odbaci sve". Dakle, još uvijek možemo umjesto šunkice, nakon privole pojesti sve kolačiće i to bez opcije koja će glasiti ˝odbaci sve˝- dovoljno je i da potvrdimo svoj odabir!

 

Imate pitanja? Kontaktirajte nas!
Odgovaramo u najbržem mogućem roku.

Newsletter
Prijavi se i ostvari eksluzivan pristup novostima iz svijeta GDPR-a.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici pod ˝Uredi privole˝. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google tag manager
Google analytics