Početna Blog Provjera usklađenosti po pitanju međunarodnih prijenosa osobnih podataka

Provjera usklađenosti po pitanju međunarodnih prijenosa osobnih podataka

Svi članci
09.06.2021.

Europska komisija objavila je 4. lipnja 2021.g nove standardne klauzule o zaštiti podataka (Standardne ugovorne klauzule, „SCC“).

Nove standardne ugovorne klauzule sadrže velik broj „Schrems II“ smjernica kako bi se udovoljilo zahtjevima Europskog suda pravde i Europskog odbora za zaštitu podataka što se tiče prijenosa podataka u treće zemlje. Ipak, nove standardne ugovorne klauzule neće biti uvijek dovoljne za potpuno udovoljavanje tim zahtjevima. Umjesto toga, provedba dodatnih zaštitnih mjera i dalje će često, ovisno od slučaja do slučaja, biti potrebna.

Njemačka nadzorna tijela za zaštitu osobnih podataka zajednički su izradili i objavili upitnike za provjeru usklađenosti po pitanju međunarodnih prijenosa osobnih podataka.

Ukupno je 5 upitnika koji pokrivaju sljedeća područja:

  • Zahtjevi ispitanika
  • Prijenos podataka unutar grupe poduzetnika
  • Poslužitelji elektroničke pošte
  • Web poslužitelji
  • Alati za praćenje

Nadzorna tijela će kontaktirati tvrtke na temelju ovih upitnika, nakon čega će svako njemačko nadzorno tijelo samostalno odlučiti u kojem će od ovih područja poduzeti mjere.

Službene verzije svih 5 upitnika su dostupne na njemačkom jeziku, a možete ih preuzeti ovdje:

https://www.datenschutz.rlp.de/de/aktuelles/detail/news/detail/News/koordinierte-pruefung-internationaler-datentransfers/

Što se tiče engleskog prijevoda, ovdje možete pronaći prijevod koji je izradio njemački stručnjak za zaštitu osobnih podataka Christopher Schmidt. Radi se o upitniku koji se odnosi na prijenos podataka unutar grupe poduzetnika.

https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1TtCaLlwXthUEGXPocpdSqNixDPfh9vb9

Iako su upitnici izrađeni za potrebe njemačkih nadzornih tijela i predviđeni su za provjeru tvrtki koje su pod njihovom nadležnošću, možete iskoristiti ovaj upitnik i provjeriti svoju usklađenost prijenosa podataka u treće zemlje. Na temelju njega možete se javiti i našem nadzornom tijelu radi pokretanja postupaka usklađivanja prijenosa i prethodnog savjetovanja.

"Stare SCC“ klauzule možete koristiti još 3 mjeseca za nove prijenose podataka, a što se tiče prijenosa podataka koji su već u tijeku, možete ih koristiti narednih 18 mjeseci.

Dakle, sav tekući prijenos podataka na temelju standardnih ugovornih klauzula morat će se prebaciti na nove klauzule u sljedećih 18 mjeseci.

Posla za preko glave, zar ne?

Imate pitanja? Kontaktirajte nas!
Odgovaramo u najbržem mogućem roku.

Newsletter
Prijavi se i ostvari eksluzivan pristup novostima iz svijeta GDPR-a.