Početna Blog Prijava protiv Google-a zbog nezakonitog slanja reklamnih poruka

Prijava protiv Google-a zbog nezakonitog slanja reklamnih poruka

Svi članci
30.08.2022.

noyb.eu podnio je prijavu protiv Google-a francuskom nadzornom tijelu (CNIL). Tehnološki div opetovano je ignorirao presudu Suda Europske unije (CJEU) o izravnom marketinga putem e-pošte gdje je koristio svoju platformu (Gmail) za slanje neželjenih reklamnih poruka bez valjanog pristanka korisnika.

Oglasi prerušeni u e-poštu

Google korisnicima Gmaila šalje neželjene reklamne poruke izravno u njihovu pristiglu poštu. Ove poruke mogu izgledati kao normalna e-pošta, ali su zapravo oglasi na koje korisnici nikada nisu pristali. Kada se komercijalna e-pošta šalje izravno korisnicima, ona se smatraju izravnom marketinškom e-poštom i regulirana je Direktivom o e-privatnosti.

Google ignorira presudu CJEU-a o oglašavanju u inbox-u

Zakon EU-a već jasno kaže: korištenje e-pošte, u svrhu izravnog marketinga, zahtijeva pristanak korisnika. Sud Europske unije otišao je dalje i potvrdio da svako oglašavanje u korisnikovom inbox-u podliježe pravilu pristanka. Korisnik stoga uvijek mora slobodno pristati na primanje oglasa izravno u svoj inbox, što Google očito ignorira.

"Sud je bio prilično jasan po tom pitanju: ako izgleda kao e-pošta, miriše na e-poštu, onda je to e-pošta. Čini se da Google to ignorira i nastavlja slati spam vlastitim korisnicima." - noyb.eu

Dvije vrste spama?

Dok Gmail uspješno filtrira većinu vanjskih neželjenih poruka u zasebnu mapu neželjene pošte, neželjene poruke Google šalje izravno u korisnikov inbox s pristiglom poštom. To daje dojam da se korisnik pretplatio na te e-poruke ili usluge, iako u stvarnosti nije dobiven pristanak od korisnika.

"Prilično je jednostavno. Spam je komercijalna e-pošta poslana bez pristanka. I nezakonita je. Spam ne postaje legalan samo zato što ga generira pružatelj usluga e-pošte. "- noyb.eu

Budući da se ova žalba temelji na Direktivi o privatnosti i elektroničkim komunikacijama, a ne na GDPR-u, francusko tijelo (CNIL) može izravno odlučiti i kazniti Google bez potrebe za suradnjom s drugim nadzornim tijelima. CNIL je već kaznio Google sa 150 milijuna eura u prosincu 2021. zbog kršenja kolačića i izrekao kaznu od 50 milijuna eura zbog Googleove nejasne obavijesti o privatnosti i nedostatka pravne osnove za personalizirane oglase.

 

Slika preuzeta s noyb.eu

Imate pitanja? Kontaktirajte nas!
Odgovaramo u najbržem mogućem roku.

Newsletter
Prijavi se i ostvari eksluzivan pristup novostima iz svijeta GDPR-a.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici pod ˝Uredi privole˝. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google tag manager
Google analytics