Početna Blog Osobni podaci vozača Ubera

Osobni podaci vozača Ubera

Svi članci
06.02.2024.

31. siječnja  - Nizozemsko nadzorno tijelo za zaštitu podataka (DPA) izreklo je kaznu Uberu (UBER.N) od 10 milijuna eura zbog kršenja propisa o privatnosti osobnih podataka vozača.

DPA je utvrdio da Uber u svojim uvjetima i odredbama nije precizirao koliko dugo zadržava osobne podatke svojih vozača ili kako osigurava podatke kada ih šalje subjektima u zemlje izvan Europskog gospodarskog prostora (EGP).

Česta greška vezana uz zahtjeve za ostvarivanje prava ispitanika

Uber je također ometao napore svojih vozača da ostvare svoje pravo na privatnost čineći zahtjeve za pristup osobnim podacima nepotrebno kompliciranim.

Procedura ostvarivanja prava ispitanika ne smije biti komplicirana te ni na koji način ne smije odvraćati ispitanike od njihovih nauma u ostvarivanju prava.

Dodatno, DPA je riješio samo manji broj zahtjeva 'niskog rizika za ispitanike', a koje su pokrenuli vozači, dok je veliku većinu njihovih tvrdnji odbacio kao neutemeljene. Važno je da voditelj obrade ne procjenjuje paušalno kome će ostvariti pravo, a sve kako bi ostvario za sebe neku korist kršeći dodatno prava drugih (ostalih) ispitanika.

Okolnosti slučaja

Kazna je izrečena nakon što se više od 170 francuskih vozača žalilo jednoj francuskoj organizaciji za ljudska prava, koja je pokrenula postupak pred francuskim tijelom za zaštitu podataka. Međutim, kako Uber ima europsko sjedište u Nizozemskoj, proslijeđen je DPA-u u toj zemlji.

Važno je odrediti i adekvatno vodeće nadzorno tijelo. Ispitanici moraju znati kome se i kada obratiti.

Nizozemski DPA kaznio je Uber Technologies Inc. i Uber B.V. s 10 milijuna eura jer nisu pružili dovoljno informacija o razdoblju pohrane podataka europskih vozača i u koje su zemlje izvan Europe podaci prebačeni.

DPA je također utvrdio da je Uber vozačima nepotrebno otežavao traženje pristupa njihovim podacima.

Obrazac za ostvarivanje prava nekada nije dovoljan i ne može biti jedini način.

Iako je u aplikaciji postojao digitalni obrazac kojim su vozači mogli zatražiti pristup, nije mu bilo lako pristupiti. Osim toga, Uber nije odgovorio na zahtjeve ispitanika na razumljiv način.

Jasan, razumljiv, transparentan odgovor koji će omogućiti i kopiju podataka, ali i pružiti informirani odgovor u skladu sa svim zahtjevima i obvezama koje ima voditelj obrade sukladno GDPR-u je obvezno/ obvezan!

Uz sve, važno je reći kako se u ovom slučaju pokrenulo i pitanje transparentnog obavještavanja ispitanika o određenim algoritmima i automatiziranoj obradi na način koji će biti jasan svima te omogućiti vozačima da znaju kako se donose odluke koje su ključne i za njihov rad i egzistenciju.

Što se uvijek kod kažnjavanja uzima u obzir

Prilikom određivanja iznosa kazne, DPA je uzeo u obzir veličinu tvrtke te težinu i opseg prekršaja. U vrijeme počinjenja prekršaja, oko 120.000 vozača radilo je za Uber u Europi.

 

Imate pitanja? Kontaktirajte nas!
Odgovaramo u najbržem mogućem roku.

Newsletter
Prijavi se i ostvari eksluzivan pristup novostima iz svijeta GDPR-a.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici pod ˝Uredi privole˝. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google tag manager
Google analytics