Početna Blog Nastavak kazni za Metu: Whatsapp kažnjen sa 5,5 milijuna eura

Nastavak kazni za Metu: Whatsapp kažnjen sa 5,5 milijuna eura

Svi članci
24.01.2023.

Irska komisija za zaštitu podataka (DPC) u četvrtak je izrekla novu novčanu kaznu od 5,5 milijuna eura Metinom WhatsAppu zbog kršenja zakona o zaštiti podataka prilikom obrade osobnih podataka korisnika. Osim novčane kazne, aplikaciji za razmjenu poruka naloženo je i da uskladi svoj rad u roku od šest mjeseci.

Najnovija kazna dolazi dva tjedna nakon što je DPC kaznio Metu s 390 milijuna eura zbog rukovanja korisničkim podacima u svrhu personaliziranih oglasa na Facebooku i Instagramu, dajući tvrtki tri mjeseca da pronađe valjanu pravnu osnovu za obradu osobnih podataka za personalizirano oglašavanje. 

Odluka zahtijeva da WhatsApp implementira "opt-in" za korištenje osobnih podataka za "poboljšanje usluge", dok bi korištenje osobnih podataka za sigurnost moglo biti u velikoj mjeri prebačeno na drugu pravnu osnovu.

U tužbi, koju je podnijela neprofitna organizacija za zaštitu privatnosti noyb, navodi se da je WhatsApp prekršio propise prisiljavajući svoje korisnike da "pristanu na obradu svojih osobnih podataka zbog poboljšanja usluge i sigurnosti" tako što je "dostupnost svojih usluga uvjetovao prihvaćanjem ažuriranih Uvjeta pružanja usluge." Irski DPC nije se bavio temeljnim pitanjem upotrebe podataka u "svrhe personaliziranog oglašavanja, u marketinške svrhe, kao i za pružanje podataka trećim stranama i razmjenu podataka s povezanim tvrtkama" - unatoč obvezujućoj odluci EDPB-a da se ta pitanja moraju istražiti.

Iako WhatsApp ne pruža personalizirane oglase, prosljeđuje "metapodatke" Facebooku i Instagramu, koji se pak koriste za personalizirano oglašavanje na dvjema platformama društvenih medija. Ovi metapodaci otkrivaju mnoštvo informacija o ponašanju korisnika: tko s kim komunicira i kada, tko kada koristi aplikaciju, koliko dugo i koliko često. Dok je sama komunikacija šifrirana, telefonski brojevi i povezani Facebook ili Instagram računi osoba se prikupljaju.

Max Schrems: "WhatsApp kaže da je šifriran, ali to vrijedi samo za sadržaj chatova - ne za metapodatke. WhatsApp i dalje zna s kim najviše razgovarate i u koje vrijeme. To omogućuje Meti da vrlo dobro razumije društvenu strukturu oko vas. Meta koristi ove informacije za, na primjer, targetiranje oglasa za koje su prijatelji bili zainteresirani. Čini se da je DPC sada jednostavno odbio odlučiti o ovom pitanju, unatoč 4,5 godine istrage."

DPC ograničava slučaj na "sigurnost" i "poboljšanje usluga". Time zanemaruje glavna pitanja dijeljenja WhatsApp podataka s drugim Metinim tvrtkama (Facebook i Instagram) za oglašavanje, kao i u druge svrhe.

Max Schrems: "Iznenađeni smo kako DPC jednostavno ignorira srž slučaja nakon 4,5 godine postupka. DPC također jasno ignorira obvezujuću odluku EDPB-a. Čini se da DPC konačno prekida sve veze s partnerskim tijelima EU-a i s zahtjevima zakona EU."

Regulatorno tijelo je do danas kaznilo Metu s 1,3 milijarde eura i ima još 10 otvorenih istraga o njenim uslugama.

Imate pitanja? Kontaktirajte nas!
Odgovaramo u najbržem mogućem roku.

Newsletter
Prijavi se i ostvari eksluzivan pristup novostima iz svijeta GDPR-a.