Početna Blog Istraživanja pokazuju da tisuće popularnih web stranica vide što upisujete PRIJE nego što pritisnete gumb za slanje!

Istraživanja pokazuju da tisuće popularnih web stranica vide što upisujete PRIJE nego što pritisnete gumb za slanje!

Svi članci
18.05.2022.

Kada se pretplatite na newsletter ili rezervirate hotelsku sobu, vjerojatno uzimate zdravo za gotovo da ako pogrešno napišete svoju e-mail adresu ili se predomislite i napustite stranicu, ništa se zapravo neće dogoditi dok ne pritisnete gumb za slanje, zar ne?

Ponekad to nije tako.

Novo istraživanje pokazuje da iznenađujući broj web-mjesta prikuplja dio ili sve vaše podatke kada ih unesete digitalno.

Istraživači su indeksirali i analizirali najpopularnijih 100.000 web-mjesta, promatrajući scenarije u kojima korisnik posjećuje stranicu dok je u Europskoj uniji i dok je u SAD-u.

Otkrili su da je 1844 web-mjesta prikupilo e-adresu korisnika iz EU-a bez njihovog pristanka, a nevjerojatnih 2950 ih je u nekom obliku prikupilo e-poštu korisnika iz SAD-a. Čini se da mnoga web-mjesta nemaju namjeru prikupljati podatke, ali koriste marketinške i analitičke usluge treće strane koje uzrokuju takvo ponašanje.

Kada ispunite online obrazac i pritisnete gumb za slanje, svoje osobne podatke voljno prenosite web stranici i svim trećim stranama – na to ste možda pristali, niste čitali „sitno pisani tekst„ a možda ni niste pristali niti ste mogli čitati „sitno pisani tekst„.

Najnovija sigurnosna izvješća sugeriraju da se vaši podaci ponekad prenose čak i ako se predomislite i nikada ne pritisnete odnosno ne kliknete na „Pošalji“.

Tko je uopće prosječan korisnik?

Prosječni korisnik vjerojatno će pretpostaviti da napuštanje web obrasca prije slanja podataka i zatvaranje prozora preglednika spriječava da uneseni podaci dođu do trećih strana za koje ni ne znate tko su. Ali... ako se predomislite na pola puta, možda će već biti prekasno. Neki web obrasci prikupljaju vaše podatke dok prelazite s jednog polja na drugo, što dovodi do potrebe za jasnijom obavijesti korisnika odnosno za transparentnošću prikupljanja podataka.

Ovu vrstu prikupljanja podataka uspoređuje se s keyloggerom, koji se potajno instalira (putem softvera ili hardvera) kako bi potajno bilježio nečije tipkanje. I doista, primjećuje se da su neke web-stranice zapravo bilježile i podatke dobivene tipkanjem, iako su uglavnom prikupljale potpuna polja podataka pri prelasku s jednog polja na drugi.  U nekim slučajevima, kada kliknete sljedeće polje, oni prikupljaju prethodno, npr. kliknete na polje lozinke i oni prikupe e-mail, ili jednostavno kliknete bilo gdje i oni odmah prikupe sve informacije.

Ovo nije nužno namjerno zlonamjerno ponašanje. Kada se zatražilo objašnjenje od web-stranica, neki od njih su rekli da bi to moglo biti povezano s poteškoćama u razlučivanju između radnje "Pošalji" i drugih vrsta radnji na web stranici. Najčešće su usluge treće strane za označavanje i analitiku te koje prikupljaju podatke prije nego što kliknu na „Pošalji“.

Iako neka od objašnjenja mogu biti valjana, ona ne ublažavaju brigu o privatnosti koja proizlazi iz ovakvog ponašanja. Posebno je zabrinjavajuće jer web stranice počinju prelaziti s kolačića na praćenje korisnika na temelju statičkih ID-ova kao što su adrese e-pošte i telefonski brojevi, što će dovesti do još veće potrebe za usklađivanjem web- stranica.

Više informacija možete pronaći ovdje:

https://drive.google.com/file/d/1zddftLV2AfIRcVT71FWeN0kVylDcRnOM/view?usp=sharing  

Virtualno poslovanje, digitalni marketing i razni oblici oglašavanja ubrzano napreduju, a propisa je sve više - želimo uštedjeti Vaše vrijeme i u jednom danu predstaviti novosti, pravila, upute i smjernice kao i njihovu primjenu u praksi.

Mogu li institucije propisima pratiti novu tehnologiju?

Cilj naše nove konferencije FUTURE (IN) COMPLIANCE je na jednom mjestu predstaviti najvažnije regulatorne izazove i obveze s kojima se poslovni subjekti susreću u poslovanju, osobito pri provođenju marketinških aktivnosti. Kroz predavanja i raspravu sudionika saznat ćete sve o usklađivanju poslovanja u području zaštite potrošača, zaštite osobnih podataka, ali i drugih propisa koji su ključni za poslovanje (primjerice uvođenje eura).

Okupili smo na jednom mjestu hrvatske i inozemne stručnjake, predstavnike poslovnog sektora, predstavnike EU institucija te predstavnike Vlade, državnih i nadzornih tijela koji će odgovarati na sva Vaša pitanja te ćemo zajedno prezentirati najbolje prakse koje omogućavaju slobodu poslovanja uz poštivanje pravnih propisa, sve bez rizika od kazni.

Prednosti pravno usklađenog poslovanja su brojne te je iznimno važno pravovremeno implementirati novosti.

Konferenciju organiziraju Presido i Vision Compliance u suradnji s partnerima.

Više informacija i prijava: https://presido.hr/blog/future-compliance-145/

Imate pitanja? Kontaktirajte nas!
Odgovaramo u najbržem mogućem roku.

Newsletter
Prijavi se i ostvari eksluzivan pristup novostima iz svijeta GDPR-a.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici pod ˝Uredi privole˝. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google tag manager
Google analytics