Početna Blog EU-U.S. Data Privacy Framework - nacrt nove odluke o adekvatnosti

EU-U.S. Data Privacy Framework - nacrt nove odluke o adekvatnosti

Svi članci
15.12.2022.

Europska komisija izdala nacrt nove odluke o adekvatnosti kojom se zamjenjuje odluka o Privacy Shield-u, koju je prethodno poništio Sud pravde EU-a (CJEU) zbog američkog nadzora.

Predsjednica von der Leyen i predsjednik Biden objavili su 25. ožujka 2022. da su postigli načelni dogovor o novom EU-SAD okviru privatnosti podataka. Okvir će poticati transatlantske protoke podataka i riješiti zabrinutost koju je iznio Sud pravde Europske unije u odluci Schrems II iz srpnja 2020. Nakon toga, timovi EU-a i SAD-a radili su mnogo mjeseci kako bi finalizirali detalje ovog sporazuma i provali ga u pravni okvir.

Dana 7. listopada predsjednik Biden potpisao je Izvršnu naredbu o 'Jačanju zaštitnih mjera za signalno-obavještajne aktivnosti Sjedinjenih Država'. Zajedno s Uredbama koje je izdao glavni državni odvjetnik, Izvršna uredba implementira u zakon SAD-a načelni sporazum najavljen u ožujku. Izvršna uredba uvodi nove obvezujuće zaštitne mjere za rješavanje svih pitanja koja je iznio Sud pravde EU-a, ograničavajući pristup podacima EU-a američkim obavještajnim službama i uspostavljajući Sud za reviziju zaštite podataka.

Na temelju toga Europska komisija pripremila je nacrt odluke o adekvatnosti te pokrenula proceduru njezina usvajanja.

Nacrt odluke možete pronaći ovdje:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/qanda_22_7632

 

Međutim, hoće li to uistinu riješiti probleme na relaciji SAD-EU?

CJEU je zahtijevao da američki nadzor bude razmjeran u smislu članka 52. Povelje o temeljnim pravima (CFR) i (2) da postoji pristup pravnom lijeku, kao što se zahtijeva prema članku 47. CFR-a.

Prema noyb-u čini se da ažurirani američki zakon (Izvršna naredba 14086) ne ispunjava oba zahtjeva jer ne mijenja situaciju u odnosu na prethodno primjenjivi PPD-28. Postoji kontinuirani "masovni nadzor" i "sud" koji nije stvarni sud.

Stoga bilo kakva "odluka EU-a o primjerenosti" koja se temelji na Izvršnoj uredbi 14086 vjerojatno neće zadovoljiti CJEU.

Imate pitanja? Kontaktirajte nas!
Odgovaramo u najbržem mogućem roku.

Newsletter
Prijavi se i ostvari eksluzivan pristup novostima iz svijeta GDPR-a.
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici pod ˝Uredi privole˝. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google tag manager
Google analytics