Početna Blog Bruxelles eurokratima zabranio korištenje TikToka!

Bruxelles eurokratima zabranio korištenje TikToka!

Svi članci
06.03.2023.

Europska komisija i Vijeće EU-a zabranili su osoblju korištenje kineske aplikacije za društvene mreže TikTok zbog sigurnosnih razloga, što je najnoviji primjer rastućih napetosti između Kine i Zapada.

Zapadne vlade su sve više uznemirene dokazima da kineske tehnološke tvrtke pomažu Komunističkoj partiji i njezinim obavještajnim službama u prikupljanju golemih količina podataka diljem svijeta - s posebnim fokusom na političke i sigurnosne ciljeve visoke vrijednosti.

Europska komisija i Vijeće objavili su krajem veljače da su zatražili da njihovo osoblje ukloni aplikaciju TikTok sa svojih poslovnih uređaja, ali i sa osobnih uređaja koji imaju instalirane poslovne aplikacije.

Visoki dužnosnik rekao je za POLITICO da je cijelom osoblju Komisije, kojih ima oko 32.000, naređeno da uklone TikTok sa svojih službenih uređaja te da također moraju ukloniti aplikaciju sa svojih osobnih uređaja ako ujedno imaju instalirane poslovne aplikacije.

Alternativno, članovi osoblja mogu izbrisati poslovne aplikacije sa svojih osobnih telefona ako inzistiraju na zadržavanju TikToka.

Dužnosnici su dužni deinstalirati aplikaciju za dijeljenje videa "što je prije moguće" a najkasnije do 15. ožujka.

Komisija je rekla da je ovo prvi put da je obustavila korištenje neke aplikacije za svoje osoblje.

Glasnogovornici Eric Mamer i Sonya Gospodinova rekli su da je to rezultat "pažljive" analize. Međutim, odbili su otkriti informacije koje su ih dovele do zaključka da aplikacija predstavlja značajne rizike za kibernetičku sigurnost i podatke izvršne vlasti EU-a.

Rekli su da je ograničenje pod "stalnim pregledom i mogućim ponovnim procjenama".

Vijeće, čije osoblje broji oko 3.100, također je kasnije tijekom dana provelo slične mjere, rekao je glasnogovornik za POLITICO.

Informatičke službe Europskog parlamenta "nadziru i procjenjuju sve moguće povrede podataka u vezi s aplikacijom i razmotrit će procjenu Komisije prije formuliranja preporuka" za predsjednika Europskog parlamenta i vođe političkih skupina, rekao je njihov glasnogovornik.

U izjavi za POLITICO, TikTok je rekao da je odluka "pogrešna".

"Razočarani smo ovom odlukom, za koju vjerujemo da je pogrešna i da se temelji na zabludama", rekao je glasnogovornik TikToka. “Kontaktirali smo Komisiju da ispravimo stvari i objasnimo kako štitimo podatke 125 milijuna ljudi diljem EU-a koji svaki mjesec dolaze na TikTok. Iznenađeni smo što nas Komisija nije izravno kontaktirala niti ponudila ikakvo objašnjenje; zatražili smo sastanak s njima".

O nedavnim zabranama Tik Toka u SAD-u i članicama EU pročitajte više na našem blogu.

 

Izvor: Politico

Imate pitanja? Kontaktirajte nas!
Odgovaramo u najbržem mogućem roku.

Newsletter
Prijavi se i ostvari eksluzivan pristup novostima iz svijeta GDPR-a.